5 Tips om je partner boos te krijgen

door: Peter Vergeer

Vaak gaan blogs over hoe je je relatie kan verbeteren En ook ik heb hier voor De Minstroom blogs aan gewijd. En altijd staat onderaan zo’n blog een aantal tips die je moet toepassen waarna je relatie weer opbloeit. Het vervelende van deze tips is dat het vaak aanwijzingen zijn van wat je moet doen terwijl je daar juist niet zo goed in bent. Je moet bijvoorbeeld vaker je emoties uiten, hoewel je overtuigd ben dat je helemaal geen emoties hebt. Of je moet vaker de tijd voor je partner nemen, terwijl je denkt: “Hoe dan, want ik ben door deze Coronavirus al de hele dag thuis!” Kortom, het zijn tips die je helemaal niet ziet zitten. Daarom nu een blog, waarin je de vaardigheden allang in huis hebt en die je waarschijnlijk ook allang laat zien. Een blog waarin je de tips zonder enige moeite, en met veel succes, al toepast of kunt toepassen. Een blog die gaat over hoe je je partner boos krijgt.

1. Maak een verwijt

Je partner een verwijt maken is het meest succesvolle van deze 5 tips. Het werkt altijd. Zeg niet, “schat ik zou graag willen dat je even naar mij luistert, want ik wil je iets vertellen”, maar zeg: “Je luistert ook nooit!” Bij voorkeur gebruik je hierbij een toon waarin ergernis te horen is. Je partner zal zich aangevallen voelen en zich gaan verdedigen. En niet zelden met een verwijt terug, waardoor jij ook weer geïrriteerd wordt. En als jullie samen niet snel een pas op de plaats maken, volgt al snel een vette ruzie. Hoeveel succes om je partner boos te maken, kan je hebben met zo’n weinig inspanning?

Stel maakt elkaar verwijten. Door verwijten te maken maak je je partner boos. Beter is om een persoonlijke wens te uiten.

2. Geef adviezen en oplossingen

Ook mijn volgende tip is een reden voor veel aanvaringen met je partner. Het is overigens een manier die bij voorkeur door mannen gebezigd wordt. Mannen hebben gemiddeld gezien meer testosteron in hun lijf dan vrouwen en dit heeft invloed op hun gedrag. Testosteron zet namelijk aan tot actie en daadkracht. Als hun vrouwelijke partner begint over iets waarmee zij zitten, dan wordt dit testosteron geactiveerd en binnen 3 zinnen heeft de man zijn partner van advies voorzien of zelfs het probleem opgelost. Vaak ook nog met een vleugje ongeduld er doorheen, want het is niet de eerste keer dat de partner verteld over die vervelende chef op het werk of klanten die veeleisend zijn. En jìj weet wel hoe je daarmee om moet gaan, dus vertel je je partner goedbedoeld dit advies. Het effect op je partner is echter dat zij zich onbegrepen voelt. En ook voelt zij zich kleiner worden; alsof zij zelf niet in staat is om haar problemen op te lossen. En je onbegrepen voelen, en je kleiner dan je partner voelen, zijn prima voedingsbodem voor een smeulende woede.

3. Herhaal jezelf

Eerlijk is eerlijk, niet alleen mannen zijn goed in staat om de ander op de kast te krijgen. Ook vrouwen kunnen dit heel effectief. Vraag maar eens aan je lief als je geshopt hebt, hoe hij vindt dat je nieuwe broek staat. Hij zal reageren dat hij hem mooi vindt, overtuigd van je goede smaak. Maar daarmee neem je geen genoegen, dus vraag hem dit nogmaals: “Vind je hem ook echt mooi?”. Uit liefde voor je zal hij hetzelfde antwoord geven en dit nu extra benadrukken. Maar daarmee hoef je natuurlijk geen genoegen te nemen en je vraagt andermaal of hij hem mooi vindt, maar dan op detailniveau: “Maar maakt hij mij niet dik?” Als je goed op hem let, zie je in zijn ogen al langzaam de paniek toeslaan. Dit wordt gevaarlijk terrein. Eèn verkeerd antwoord en hij krijgt een veeg uit de pan. Dus hij zal ontkennend antwoorden. “Hij maakt je helemaal niet dik. Hoe kom je daarbij.” Dit wil je niet geloven, dus je reageert direct. “Dat zeg je alleen maar om mij een plezier te doen.” Vergeet hem dan niet te melden dat je op zo’n manier ook niets aan hem hebt en dat je het wel aan je vriendinnen zal vragen. Hij zal zich als partner incompetent voelen en het verwijt dat je ook niets aan hem hebt, zal als vonk fungeren dat het lont in de kruidvat aansteekt.

4. Zoek de waarheid

Op zoek gaan naar de waarheid is ook een fijne manier om de ander flink te ergeren. Misschien herken je deze diagloog:

  • Zij: “Ik vind het niet leuk van je dat je vanochtend niets tegen mij zei toen je naar het werk ging.”
  • Hij: “Dat klopt niet wat je zegt. Ik heb je nog gedag gezegd, maar je hoorde mij niet, omdat je onder de douche stond.”
  • Zij: “Ik stond niet onder de douche toen je wegging. Ik was op de slaapkamer bezig.”
  • Hij: “Echt niet (de stemvolume begint al op te lopen). Je stond wel onder de douche toen ik vertrok en ik riep je nog gedag.”
  • Zij: “Dat is niet waar! Ik was slaapkamer toen ik de voordeur dicht hoorde gaan.”
  • enz

Het gesprek over wat er precies gebeurd is of niet, maar ook wat er gezegd is en niet, komt veel voor en is een fijn middel om de gemoederen hoog te laten oplopen. Als je hiermee bezig gaat, is het belangrijk om goed op te letten. Geef de ander weer wat jij denkt dat er gezegd of gebeurd is? Als hij of zij niet nauwkeurig genoeg is, verbeter de ander dan direct. Maak duidelijk dat de ander een slecht geheugen heeft en vertel klip-en-klaar hoe het wel zit. Was het gezegde niet: “ga je voor je gelijk of je geluk?” Laat duidelijk zijn dat je voor je gelijk gaat, anders blijft het gezellig tussen jullie.

5. Stel “waarom”-vragen

“En waarom zei je dat dan?” Dit zinnetje is een fijne manier om te zorgen dat je partner direct op de kast zit. Belangrijk is dat je dit met de juiste toon gebruikt; een beetje verwijt is al genoeg. Waarom de “waarom-vraag” goed werkt om je partner boos te krijgen? In de “waarom-vraag” voelen we ons, als de verwijtende toon gebruikt wordt, ter verantwoording geroepen. Niet zo gek als je bedenkt dat ouders hun kinderen op die manier terechtwijzen: “Waarom heb je dat gedaan? Je bent erg stout.” Grote kans dat je zelf ook op die manier opgevoed bent. Als kind vonden we dit al niet fijn en we zijn ook als volwassene allergisch voor de “waarom-vraag” geworden. Dit is dus een effectieve manier om de ander groen-en-geel te krijgen.

Samenvatting

Als je je partner boos wilt maken, kan je dat op verschillende manieren doen en ik heb er vijf gegeven. Maak de ander een verwijt. Geef volop adviezen en oplossingen. Herhaal jezelf voortdurend. Ga bezig met het zoeken naar de waarheid. En stel “waarom”-vragen. Als je deze tips opvolgt, heb je vanavond nog ruzie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *