Hoe kies je een goede relatietherapeut?

Waarom relatietherapie?

Het kiezen van een goede relatietherapeut is niet makkelijk. Hieronder willen we uitleggen waarop je kan letten. Voordat we hierop ingaan, willen we eerst iets zeggen of relatietherapie sowieso zinvol is. We kunnen hierover duidelijk zijn: relatietherapie helpt! In het wetenschappelijk tijdschrift “Gezinstherapie Wereldwijd” (jaargang 23, nr 4) staat: “...blijkt dat relatietherapie een positief effect heeft bij 70% van de paren die deze behandeling krijgen.” Het gaat hier om een conclusie van 10 jaar onderzoek naar relatietherapie. Relatietherapie is dus hoopgevend voor het herstel van relatiekwetsuren. Dit geldt voor zowel lichte relatieproblemen als voor relatieproblemen waar ernstige kwetsuren optreden als buitenechtelijke affaires.

Hoe kies je een goede relatietherapeut?

Als je wilt kiezen voor een relatietherapeut, kom je al snel de vraag tegen waarop je moet letten. Is de opleidingsachtergrond belangrijk, de methode waarlangs iemand werkt of zijn er andere aspecten die je in je keuze moet meewegen?

In het behandelen van relatieproblemen gebruiken therapeuten veel verschillende methodieken. De bekendste op dit moment is Emotional Focused Therapy (EFT). Maar ook gedragstherapie, Contextuele therapie, Gestalttherapie, de Gottman-methode en tal van andere vormen, worden hiervoor ingezet. Op dit moment zie je dat veel mensen graag een eft-geschoolde therapeut zoeken. Maar hoe belangrijk zijn deze methodes nu voor het slagen van de therapie? Wij adviseren om niet teveel nadruk op methodes te leggen. De ene methodiek werkt misschien iets beter dan de andere, maar uit onderzoek blijkt niet dat de verschillen zo groot zijn dat methodes leidend moeten zijn in je keuze.

Je kan ook letten op iemands opleidingsniveau. Is iemand een psycholoog, psychotherapeut, gestalttherapeut of eft-therapeut? Of heeft iemand meerdere studies gedaan? Je kan denken dat hoe hoger de opleiding, hoe beter de therapeut, maar dat geldt niet per sé voor relatietherapeuten. Zeker niet, omdat de meeste opleidingen gericht zijn op individuele cliënten. Kennis van en kunde hebben van individuele trajecten is niet (voldoende) bruikbaar om de dynamiek van de interpersoonlijke relatie te behandelen. Ga dus op zoek naar iemand die ook echt hiervoor gestudeerd heeft.

Let op het aantal “vlieguren”

Eigenlijk is er maar één aspect waar je bij het kiezen van een relatietherapeut echt op moet letten en dat is hoeveel ervaring een therapeut heeft. Veel therapeut wisselen individuele begeleidingen en relatietherapietrajecten met elkaar af. Dit vormt het risico dat deze therapeut te weinig relatietherapie geeft en daarmee te weinig ervaring heeft. Vergelijk dat met je gevoel als je een vliegtuig binnen stapt; dan wil je toch ook een piloot die voldoende vlieguren heeft gemaakt. Dat is voor relatietherapie niet anders. Als je op zoek gaat naar een relatietherapeut vraag aan deze therapeut hoeveel relatiegesprekken hij in een week doet. Als dit er minder dan 5 zijn, loop je risico dat je met iemand te maken hebt die (te) weinig ervaring heeft.