Kiezen van een relatietherapeut. Waarop let je?

Waarom relatietherapie?

Op deze pagina lees je hoe je kan kiezen voor een goede relatietherapeut. Maar eerst willen we vertellen waarom relatietherapie zinvol is. Het antwoord is eenvoudig: relatietherapie helpt! In het wetenschappelijk tijdschrift “Gezinstherapie Wereldwijd” (jaargang 23, nr 4) staat: “...blijkt dat relatietherapie een positief effect heeft bij 70% van de paren die deze behandeling krijgen.” Het gaat hier om een conclusie van 10 jaar onderzoek naar relatietherapie. Relatietherapie helpt dus bij het herstel van relatiekwetsuren. Dit geldt voor zowel lichte relatieproblemen als voor ernstige relatieproblemen. Een buitenechtelijke affaires is een voorbeeld van een ernstige relatieprobleem.

stel in begeleiding bij relatietherapeut

Onderzoek maakt duidelijk dat relatietherapie helpt!

Kiezen van een goede relatietherapeut, hoe doe je dat?

Als je wilt kiezen voor een relatietherapeut, waar let je dan op? Is de opleidingsachtergrond belangrijk, de methode waarlangs iemand werkt of zijn er andere aspecten die je in je keuze moet meewegen?

In het behandelen van relatieproblemen gebruiken therapeuten veel verschillende methodieken. De bekendste is Emotional Focused Therapy (EFT). Maar ook gedragstherapie, Contextuele therapie, Gestalttherapie en de Gottman-methode worden gebruikt. Op dit moment zie je dat veel mensen een eft-geschoolde therapeut zoeken. Maar hoe belangrijk is een methode voor het slagen van de therapie? Wij adviseren om bij het kiezen van een relatietherapeut niet teveel nadruk op methoden te leggen. Uit onderzoek naar werkzame methoden komt niet één van de methodieken duidelijk naar voren.

Je kan ook letten op iemands opleidingsniveau. Is iemand een psycholoog, psychotherapeut, gestalttherapeut of eft-therapeut? Of heeft iemand meerdere studies gedaan? Soms denken mensen dat hoe hoger de opleiding, hoe beter de therapeut. Dit geldt niet per sé voor relatietherapeuten. Zeker niet, omdat de meeste opleidingen gericht zijn op individuele cliënten. Kennis hebben van individuele trajecten is niet (voldoende) bruikbaar om de dynamiek van de interpersoonlijke relatie te behandelen. Ga dus op zoek naar iemand die ook echt hiervoor gestudeerd heeft.

Let op ervaring van de therapeut

Eigenlijk is er maar één aspect waar je bij het kiezen van een relatietherapeut echt op moet letten. Hoeveel ervaring heeft een therapeut? Veel therapeut wisselen individuele begeleidingen en relatietherapietrajecten met elkaar af. Het risico is dat deze therapeut te weinig relatietherapie geeft en daarmee te weinig ervaring heeft. Vergelijk dat met je gevoel als je een vliegtuig binnen stapt; dan wil je toch ook een piloot die voldoende vlieguren heeft gemaakt. Dat is voor relatietherapie niet anders. Als je op zoek gaat naar een relatietherapeut vraag aan deze therapeut hoeveel relatiegesprekken hij in een week doet. Als dit er minder dan 5 zijn, loop je risico dat je met iemand te maken hebt die (te) weinig ervaring heeft.