Relatietherapie in Utrecht

De Minstroom biedt relatietherapie in Utrecht en omgeving aan bij alle vormen van relatieproblemen. Hier volgen een paar voorbeelden waarmee cliënten komen:

 • Je bent gewoon niet zo tevreden over je relatie en wilt deze leuker maken?
 • Er wordt nooit over de relatie gepraat.
 • Jullie vrijen niet meer of te weinig.
 • De relatie voelt als een broer-zus relatie en niet meer als partnerrelatie.
 • Je partner is jou ontrouw geweest.
 • Er zijn voortdurend ruzies die escaleren.
 • Er zijn weliswaar nooit ruzies, maar je voelt je eenzaam in de relatie.
 • Het lukt maar niet om goede afspraken te maken over bijvoorbeeld het huishouden.
 • Enz.

Het zal duidelijk zijn dat het niet uitmaakt welk probleem in de relatie aanwezig is; met alle problemen kunnen we aan de slag als het maar over de relatie gaat. En omdat het om de relatie gaat, vragen we stellen om het eerste gesprek ook altijd samen te komen.

In gesprek met onze therapeuten staan jullie stil bij de vraag hoe het komt dat de conflicten ontstaan, gaan jullie na of er sprake is van dieper liggende problemen en worden deze zichtbaar en bespreekbaar gemaakt. De inzet is om van jullie negatieve dans weer een gezellige tango te maken.

Relatietherapie, werkt dat altijd?

Relatietherapie is zeker geen garantie op een leven lang samen. Maar uit onderzoek blijkt dat de resultaten hoopgevend zijn. Uit verschillende wetenschappelijke studies komt naar voren dat paren die relatietherapie hebben gevolgd, ook jaren daarna hun relatie nog positief waarderen.

Waarom relatietherapie Utrecht bij De Minstroom?

Als je besluit in relatietherapie te gaan, wil je natuurlijk de beste therapeut (lees ook Hoe kies je een goede therapeut). En terecht. De Minstroom onderscheidt zich op de volgende manieren.

 • De Minstroom werkt met therapeuten die gespecialiseerd zijn in relatietherapie. Behalve hun gedegen opleiding zijn zij ook voortdurend met relatiegesprekken bezig. Ze hebben dus zeer veel ervaring.
 • Iedereen moet kunnen profiteren van relatietherapie. Daarom hanteert De Minstroom scherpe tarieven.
 • We zijn er ook echt voor onze cliënten. Het is niet voor niets dat onze cliënten ons met een dikke voldoende waarderen.
 • We begrijpen dat veel mensen overdag werken. Om die reden is het mogelijk om ’s avonds een afspraak te boeken.
 • De Minstroom is goed te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Hoe verloopt de aanmelding?

Indien jullie besloten hebben om in relatietherapie te gaan, kunnen jullie je aanmelden via het aanmeldformulier. Van ons ontvangen jullie daarna een 3-tal e-mails (hou rekening met een eventuele wachttijd. Ga naar Afspraak maken om te zien of er een wachttijd is). De drie mails zijn: een welkomsmail, een mail met accountgegevens waarmee jullie een afspraak bij één van onze therapeuten kunt inboeken en een mail met accountgegevens voor de portal. De portal is jullie digitale dossier en daarin staat een vragenlijst als voorbereiding op het eerste gesprek.

Hoe verloopt de behandeling?

De ervaring leert dat gemiddeld 12 tot 15 gesprekken nodig zijn om de problemen in een relatie op te lossen. Het proces van relatieherstel is op te delen in 3 fasen:

 • In de eerste fase staan we stil bij de conflicten en benoemen we het relatiepatroon die hierin zichtbaar wordt. Ook leggen we de aanwezige (hechtings)kwetsuren bloot. Door de relatiepatroon en de kwetsuren (zowel de eigen- als die van de partner) te begrijpen, nemen de conflicten af.
 • In de tweede fase vindt er een verdieping in de gesprekken plaats. Deze verdiepende gesprekken zorgen ervoor dat de relatie weer sterk wordt. Stellen voelen zich dan weer echt verbonden. 
 • Tijdens de derde fase vindt feitelijk de borging plaats. Wat heeft jullie geholpen? Het zorgt ervoor dat ook in de jaren daarna jullie nog veel profijt van de behandeling zullen hebben.

Start van de therapie

De therapie start al direct bij het eerste gesprek. Terwijl jullie vertellen wat de problemen zijn, starten we direct met onze interventies. Zo krijgen jullie gedemonstreerd hoe de therapeut werkt. Behalve een eerste indruk zie je dus ook de werkstijl en kunnen jullie naderhand nagaan of er ook een klik met de therapeut is. Dit vinden wij belangrijk, omdat jullie je comfortabel bij de therapeut moeten voelen.

Na het gesprek kiezen jullie of je met de gesprekken door wilt gaan. Als jullie door willen gaan, plan je de volgende afspraak via de afsprakenmodule in.

Wij adviseren onze cliënten om de eerste 4 tot 5 gesprekken om de 14 dagen in te plannen. Bij de start is er vaak veel te bespreken, maar ook komt daarmee het proces van relatieherstel beter op gang. Buiten de therapiekamer vragen jullie kinderen, het werk en jullie sociaal leven de nodige aandacht en voordat je het weet is de relatie de hekkensluiter van je agenda. Later, na een gesprek of vijf kan de frequentie teruggebracht worden na één keer per drie weken of één keer per vier weken. En dat is weer belangrijk, omdat het veranderen van het relatiepatroon ook iets is van een lange adem. Door in een lagere frequentie de gesprekken te voeren, zorg je voor het juiste tempo voor deze gedragsverandering.

Welke aanpak hanteren wij?

Op dit moment is Emotionally Focused Therapy (EFT) de meest bekende methode om partnerrelaties te behandelen. Dit is niet voor niets. Uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat deze zeer effectief is. Toch zijn niet alle stellen geholpen met EFT. En hier zie je waarom De Minstroom specialistisch is op het gebied van aanpak van relatieproblemen. Als EFT niet helpt, zetten we andere methodieken in. Zo zijn we in staat om voor elk stel maatwerk te leveren.

Voor degene die dit interessant vinden, zetten we de meest gebruikte methodieken met een korte uitleg op een rij. Overigens is dit geen uitputtend rijtje.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. Stellen die veel ruzies hebben, hebben zich emotioneel afgesloten en vaak geen toegang meer tot deze hechtingsbehoeften. Tijdens de gesprekken wordt toegewerkt dat stellen zich weer emotioneel voor elkaar kunnen openen.

Wilt u meer weten over EFT bij De Minstroom, dan kunt dit hier vinden.

Gestalttherapie

Gestalt gaat over contact maken. Awareness is hierin een belangrijk begrip; kunnen we gewaar zijn in het contact met de ander hoe dit bij ons is? En brengen we deze gewaarwording in en maken we zodoende onze partner deelgenoot van ons proces. Dit proces van contact maken speelt zich af in het hier-en-nu en is voortdurend aanwezig. Belangrijk is dat we ons op een persoonlijke manier kunnen uitdrukken. Een uitspraak van: “We moeten eens vaker met elkaar praten”, wordt dan: “Ik wil graag vaker met je praten.”

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT komt voort uit de cognitieve gedragstherapie. Hierin is een belangrijk uitgangspunt dat onze gedachten ons gevoel bepalen. Iedereen kent dit inzicht wel: het glas is halfvol of halfleeg. Welk gevoel hoort daarbij? Maar soms lijkt het erop dat onze gedachten en gevoelens met ons versmolten zijn. We kunnen er geen afstand meer van nemen. In contact met onze partner kan dit belemmerend werken om een goede verbinding op te bouwen. ACT biedt handvatten hoe je deze versmelting tegen kan gaan.

Meer informatie nodig?

Mocht je vooraf meer over de behandeling willen weten, kunnen jullie altijd contact opnemen. We doen ons best om jullie vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.

aanmeldformulier relatietherapie Utrehct
Direct aanmelden? Klik op de button